Yoga in Mysore, India bij het SHRI K. PATTABHI JOIS ASHTANGA YOGA INSTITUTE

 

 

Op 27 januari is Brian Valberg (Ashtanga-docent bij Yogaplace) afgereisd naar Mysore, India, om aan het KPJAYI (SHRI K. PATTABHI JOIS ASHTANGA YOGA INSTITUTE) te studeren. Het KPJAYI is de bakermat van de Ashtanga Yoga practice. Sharath Jois, de kleinzoon van grondlegger Pattabhi Jois, is de lineage-holder en guru. 3 Maanden per jaar opent hij zijn shala voor de befaamde Ashtanga Yogalessen. Voor menig Ashtanga Yoga student is een bezoek aan deze shala hét hoogtepunt. Velen yogi’s komen elk jaar weer opnieuw.

 

Vrijdag 1 februari is het dan eindelijk zover: ik zit in het voorportaal van de shala te wachten tot ik naar binnen mag om mijn mat uit te rollen! 

Daar zittend, met alle andere wachtende yogi’s, kijk ik de shala in, naar de reeds aanwezige practisioners. Op de achtergrond die iconische oranje muur met gigantische foto’s. Het is een prachtig beeld! Alsof iedereen in een soort van woonkamer staat. De immense concentratie is voelbaar.

Sharath roept je naar binnen, zodra er een plek vrij komt. Meestal roept hij dan: one more. Voordat ík naar binnen ga, roept hij: one tall. Dan is niet de volgende in rij aan de beurt, maar iemand die groot is. Er staat een jongen op, maar Sharath vraagt hem om weer te gaan zitten: ‘just relax’, zegt hij met twinkelende ogen en een glimlach op zijn gezicht. Hij kijkt mij aan en vraagt mij te gaan staan. Ik ben groot genoeg en mag naar binnen! 

Behoedzaam loop ik tussen alle matten, armen en benen door. Het is echt uitkijken, want de matjes liggen praktisch tegen elkaar. Als ik mijn mat uitrol en voor het eerst, vooraan op mijn mat, in Samasthithi sta, kijk ik even om mij heen. Ik sta tussen zo’n 100 andere practisioners van over de hele wereld. Een zaal met 100 zuchten. Het is er vochtig, warm en de aanwezige energie is voelbaar hoog. Ik focus mij op mijn adem en de omgeving verdwijnt. De finishing sequence doe je in de kleedkamer. Sharath ziet mij vertrekken naar de kleedkamer en roept opnieuw ‘one tall’ en de volgende student mag naar binnen …  

Na afloop drink ik buiten op straat een verse kokosnoot leeg: nagenietend met de andere studenten van onze eerste practice bij KPJAYI!

Huidige maanstand

Huidige Maanstand
Gratis Proefles