Yoga als levenslange fix

 

Yoga als levenslange fix

Steeds meer en meer mensen weten de weg naar een yogales, workshop of opleiding of yogavakantie te vinden. Maar hun leven blijft daarnaast hectisch, bestaand uit deadlines, een druk gezin, sociale contacten en altijd maar haast. Een keer per week een yogalesje volgen is voor velen de quick fix om hun verdere overvolle leven te compenseren. Maar yoga is veel meer dan dat. Helaas zal je door een keer per week een lesje te nemen op de lange duur ook niet het rustige, gebalanceerde en gelukkige leven krijgen waar je zo naar op zoek bent.
 
Een mooie sutra die dit voor mij goed omschrijft wat yoga wel is en zorgt voor transformatie, is Sutra II.2: tapah svadhyaya ishvara-pranidhana kriya- en bestaat uit drie onderdelen: 1) het trainen en zuiveren van de zintuigen, 2) zelfstudie en 3) toewijding en loslaten naar én in de creatieve bron van waar we zijn ontsprongen.
 
Dus naast het trainen en zuiveren van je zintuigen, is ook zelfstudie en toewijding nodig. Zelfstudie staat voor mij bijvoorbeeld gelijk aan de realisatie dat negatieve gedachten geen nut hebben en dat gevoelens geen gedachten zijn. Liefde, boosheid, verlangen zijn stemmingen. Herken het gevoel en realiseer je dat dit weer voorbij gaat. Geef het geen aandacht en laat het gaan. Als je het geen energie en aandacht geeft dan groeit het ook niet. Toewijding is daarna de volgende stap; het actief veranderen van patronen in emoties. Het beoefenen van ‘santhosha’, tevredenheid, dankbaarheid en compassie in meditatie oefeningen. Naast deze actieve stappen kun je practices doen die symbolisch doorwerken gedurende de dag. Door bijv. een mantra verandert er iets wezenlijks diep in je innerlijk. Elke keer wanneer je je handen wast kun je bijvoorbeeld herhalen in jezelf: ‘dat dit water mijn hart mag zuiveren.’
 
Continue bewustzijn van jezelf en alles om je heen zorgt voor een juiste houding naar alles wat leeft. Pas dan beoefen je yoga in zijn volledigheid en krijg je inzicht hoe je leven zo kunt leven dat het je altijd rust, balans en tevredenheid biedt, ook buiten je yogamat. Als je yoga op zo een manier beoefent zal je leven buiten je yogales uiteindelijk ook minder gehaast en druk worden. Je zal vanzelf andere keuzes maken, waarin onze zelfontwikkelingsstudie die start in juli 2019 (https://www.yogaplace.nl/training-education/intensieve-yoga-zelfontwikkelingsstudie-yp150) een diepe imprint brengt in een nieuwe levensstijl. Dit zodat je andere dingen belangrijker gaat vinden en ontdekken dat yoga een levenslang pad is wat je bewandelt, in plaats van een quick fix, om in balans te zijn én te blijven. 
 
Concreet zou je het samen kunnen vatten met ‘Ik doe wat er nodig is met intelligentie en in eerlijkheid en weet wat voor mij werkt. Ik doe wat ik kan en ben altijd aan het leren. Ik accepteer mijn grenzen, situaties en fouten.’ Een mooie mantra om elke dag mee te starten.

meer over zelfontwikkeling    Training & Education

Share the love!

Huidige maanstand

Huidige Maanstand
Gratis Proefles