Op weg naar Sharath Jois in Portugal

Voorbereiding Portugal

Sharath Jois komt naar Europa! Dat gonsde afgelopen januari door Ashtanga-land. Iedereen sprak er over. Ik deed destijds mijn mysore practice door de week in Rotterdam, en was voor de Teacher Training vele weekends in Maastricht. Na wat rondvragen bleken enkele mensen ook al vastbesloten om te gaan. Jeroen en Miryam van de mysore in Rotterdam, Zenash, Chantal en Chantal van de mysore in Maastricht, en ikzelf (Harry) boekten samen een huisje. En toen begon het wachten.

Tja, hoe bereid je je voor voor op weekje met Sharath. Je zoekt uit wie zich nog meer hebben ingeschreven (heel veel mensen dus). Je kijkt waar je kunt golfsurfen in Portugal (geregeld). Er is veel strand, dus je zoekt je oefeningen voor de handstand weer eens op (gevonden). En je kijkt of je iets aan je eigen practice moet veranderen.

Zeker dat laatste is niet eenvoudig. We practicen allemaal al zes keer per week, en dan probeer je je al continu te verbeteren. Maar wat is anders in een practice bij Sharath? Als je gaat vragen bij mensen die dat al eens hebben meegemaakt, hebben ze het vooral over de energie in de zaal. Dat is moeilijk oefenen. Is er nog iets anders verschillend? De afstand tussen de matjes is maar 10 centimeter. Ook van de muur. Daar kan je alvast op oefenen; wanneer stap je precies naar achteren en naar voren, Garbha Pindāsana doen zonder kop-staart botsingen, Chakrasana waarbij je alleen op je eigen mat mag landen. 

En voor de rest? Asja, mijn mysore-teacher in Rotterdam haalt ons hier alvast door een bootcamp. Voor mij betekent dat oefenen op het flexibiliteit in de schouders, dus nog meer Kapotāsana oefeningen.

En dan nog oefenen op de count. Sharath telt iets anders dan de standaard in Nederland. Kleine details zoals een ademhaling minder in Pādahastāsana. Maar ook minimaal 25 ademhalingen in de Salamba Sarvāngāsana. En in de Śīrsāsana, en in Utpluth. Daar kan je in ieder geval op oefenen. Je wil niet in de Śīrsāsana omvallen met zo weinig ruimte om je heen. Of niet meer naar achteren kunnen springen vanuit de Utpluth omdat je alleen maar van de grond blijft doordat je spieren volledig verkrampt zijn.

En voor de rest? Oefenen in het genieten van je eigen practice en nog 1 week afwachten tot we eindelijk naar Portugal mogen. 

 

Waarom reizen we naar Portugal om te practicen met Sharath? 

Hij is op dit moment de bron van kennis voor de Ashtanga Yoga (Parampara Guruji), dat maakt het zo speciaal. Sharath is de enige die alle 6 de series kent en beheerst.

Zijn opa, Sri K. Patthabi Jois, heeft hem klaargestoomd om de Ashtanga Yoga wereldwijd te verspreiden. Sharath reist de wereld rond en in September komt hij onder andere naar Portugal toe. Van alle kanten komen mensen erop af, wel honderden!

Het is een hele HAPPENING!
De energie die je je creëert doordat je met honderden mensen samen je practice doet lijkt ons heel bijzonder om mee te maken. Het is al mooi om te practicen in een volle shala waar er goede concentratie aanwezig is, dus laat staan met zóveel mensen tegelijk.

Natuurlijk is het ook gaaf om hem in het echt te ontmoeten en hem vragen te kunnen stellen!

Ondanks dat je niet individueel begeleid wordt, is deze retraite toch een verdieping voor je practice. Door zijn verbale aanwijzingen, count en adjustments.

Overweeg je zelf ook om deel te nemen aan een retraite van Sharath? Maar vraag je jezelf af of je practice al goed genoeg is om  te gaan..
Je verdient het niet minder omdat je minder ver bent in je practice! De energie en intentie is waar het om gaat. Ook als je nog aan het begin staat van je Yoga pad is deze ervaring zeer waardevol!
Dus op het moment dat deze kans zich voordeed hebben we deze gepakt.

meer blog

Share the love!

Huidige maanstand

Huidige Maanstand
Gratis Proefles