Mind around

Mind around

Ingrid, docent Yin yoga en Easy flow, geeft in deze column een interessante invalshoek van onze 'mind' weer:

Ik houd van de Engelse taal. Sommige mensen verafschuwen de ‘vervuiling’ die buitenlandse woorden in het Nederlands veroorzaken, maar ik heb daar weinig last van; ik ben wel van de “fusion”. De uitdrukking “I can’t get my mind around it” fascineert mij enorm.

Met ‘n relatief sterke ontwikkeling van het Visuele Systeem, zie ik echt voor me hoe de Mind poogt om zich ergens om heen te vouwen … en dat lukt dan niet. Prachtig hoe onze mind, de wereld van onze gedachten (die wij vaak zo veel macht hebben toegekend) tekort schiet omdat het zich ergens niet om heen kan wikkelen. Het krijgt het niet te pakken! Zo kunnen wij ook zeggen “ik begrijp het niet” … ik be -  grijp niet, het is niet te grijpen, niet te vatten. En dan? Tsja, dat is een heel goede vraag. Wanneer onze gedachtewereld de greep op de wereld van onze perceptie niet kan vasthouden, worden wij uitgenodigd en uitgedaagd (ik zeg bewust niet gedwongen) om op een andere wijze om te gaan met wat het leven ons biedt.

Dan mag verwondering toeslaan, verbijstering zelfs.

Als de macht van ons verstand, de ratio - Yang zijde van onze hersenen, niet langer toereikend is, wordt het appel verlegd naar andere gebieden en worden wij uitgedaagd om connectie te maken met onze intuïtieve zijde, de Yin zijde. Als mijn mind iets niet kan bevatten, kan ik het dan misschien met mijn adem, mijn hart en mijn buik tegemoet treden en ontmoeten? Wat er dan kan gebeuren is dat mijn adem de gebeurtenis draagt, dat mijn hart zich veilig genoeg voelt om dat wat is te bezien en te wegen en dat in mijn buik voldoende power en energie aanwezig is om te dragen wat het leven mij op dit moment biedt.

Gebeurtenissen zijn niet altijd te bevatten. Vaak blijkt pas achteraf, als een periode in je leven is afgesloten en achter de rug ligt, wat de werkelijke betekenis was van die situatie. Ik kan nu wel met ‘vrouw en macht’ proberen om het te bevatten, te begrijpen, mijn gedachten eromheen te vouwen in het streven om er een helder plaatje van te schetsen … maar soms lukt dat gewoonweg niet.

De keuze is aan mij om oftewel te blijven willen begrijpen en mijzelf daarmee te frustreren dan wel om te accepteren dat iets mijn ‘mind’ te boven gaat en dat ik daar met liefde en mildheid naar mag kijken. Ik laat dan mijn hoofd dragen door mijn hart en laat mijn hart verwarmd worden door m’n hara …

- Ingrid Lacroix

meer blog

Share the love!

Huidige maanstand

Huidige Maanstand
Gratis Proefles