Interview: Roos ten Zeldam

Interview - Roos ten Zeldam

 

Over Roos: 
Groentemonster, foodblogger, auteur en eigenaresse van restaurant ‘Groenten van Roos’
Een enorm groentemonster, een liefhebber van koken en nieuwe gerechten ontwikkelen, een creatieve doener, soms ietwat chaotisch, maar bovenal zeer gepassioneerd over wat ze dag in dag uit mag doen. Groenten zijn haar leven! Ook heeft Roos een boek geschreven met de toepasselijke titel: ‘Groenten van Roos’: hoe kun jij in de praktijk anders met je voeding om gaan. Simpel, lekker en snel.

Hoe kwam yoga in jouw leven?
Toen ik nog in Castricum woonde ging ik vaak met mijn moeder mee naar de Body Balance lessen op de sportschool, wat mijn eerste ervaring was met iets in de richting van yoga. Een jaar of vier geleden ervaarde ik nogal veel stress en ben ik bij Yogaplace begonnen met Yin Yoga, wat destijds precies was wat ik nodig had. Ondertussen ben ik overgestapt naar Ashtanga Yoga, wat ik eerst bij The Yoga Rebelation heb gedaan maar nu alweer een tijd bij Yogaplace. Op diverse manieren is yoga steeds weer op mijn pad terecht gekomen, precies de juiste vorm op het tijdstip dat ik het nodig had. 

Welke stijl van yoga beoefen je?
Ashtanga yoga als main practice (mysore style) en heel sporadisch nog een keer yin yoga.

Hoe vaak sta je per week op de mat?
4 Keer per week voor mijn volledige practice en daarnaast nog af en toe thuis voor een korte serie. Het liefst volg ik de mysore lessen om 17.00 uur ’s middags, maar vanwege mijn restaurant lukt dat niet elke dag en volg ik ook wel eens de mysore lessen om 06.00 uur ’s morgens.

Welke effecten van yoga hebben jou het meest geraakt?
Stabiliteit is verreweg het grootste goed dat yoga mij brengt. Ook wanneer het in de rest van mijn leven hectisch is en er veel verandert. Juist dan eigenlijk. Iets wat ik momenteel heel duidelijk ervaar want zowel privé als in mijn bedrijf staat alles nogal op zijn kop op het moment. Door de yoga lukt het me echter om gewoon rustig te blijven door de hectiek, verwarring en emoties heen. Het principe van ‘al wat is mag er zijn’ ben ik steeds verder aan het omarmen. Ik voel me enorm dankbaar dat de yoga me hierbij helpt en me dit brengt en ik kan niet wachten me daar nog verder in te verdiepen. Rust door de beweging heen, iets wat ik vooral ben gaan leren toen ik begon met de mysore lessen.

Hoe is yoga geïntegreerd in je dagelijkse leven?
Voor mij is yoga een vorm van liefde voor mezelf. Een moment waarop ik echt even helemaal op mezelf kan focussen. Op hoe mijn lichaam voelt, op wat het nodig heeft, op hoe mijn ademhaling gaat, op hoe geaard ik ben, op welke energie ik door me heen voel stromen. Iets wat ik ook steeds vaker in het dagelijks leven probeer te doen en wat me ook steeds beter lukt. Kiezen wat IK wil, doen wat IK belangrijk vind en daar dan volledig voor gaan. Mijn eigen pad volgen en toch liefde hebben voor de wereld om me heen. Tijd stoppen in dat waar ik gelukkig van word. Het leven is te kort om zomaar voorbij te laten gaan en dromen zijn er om waar te maken.

Wat is de belangrijkste les die je op de mat geleerd hebt?
Op de mat staan heeft me geholpen om meer in het nu te zijn. Om me niet te veel te laten afleiden door mijn gedachten of door wat er om me heen gebeurt. Verstilling in mezelf. Iets wat zowel in mijn privé leven als voor mijn bedrijf ook erg van pas komt. Het gaat er niet om of je nu wel of niet in een bepaalde houding komt, het gaat erom hoe je ermee om gaat.

Waarom zou je mensen Yoga aanraden?
De grootste reden dat ik yoga zou aanraden is omdat het je helpt om dichter bij jezelf te komen en sterker in je schoenen te staan. Naast de fysieke voordelen van kracht en flexibiliteit helpt het je te groeien op emotioneel en op spiritueel gebied. Om je angsten te laten voor wat ze zijn en om te gaan doen in plaats van te denken.

Share the love!

Huidige maanstand

Huidige Maanstand
Gratis Proefles