Bewustworden doe je zo

Bewustworden doe je zo

Claudia, onze drijvende kracht achter onze financiële administratie is daarnaast ook mindfulness coach. In deze column vertelt ze hier iets meer over:

Heb je dromen? Of weet je niet goed wat jou drijft? Ervaar je stress of spanning en merk je dat er wat moet veranderen, maar niet goed weet hoe? Wil je je vleugels kunnen spreiden en sprankelen? Van nieuwe actie tot een gewoonte…moed vinden en uit de comfortzone durven stappen, daar is bewust-worden voor nodig:

Welke droom wil je verwezenlijken, waarvoor je bereid bent te veranderen?

Lange tijd heb ik doelloos mijn werk uitgevoerd, niet goed wetende waarvoor of überhaupt dat ik er plezier aan beleefde. Ik moet toch werken om het geld, zodat ik kan leven? Een baan met goeie inkomsten, carrière gemaakt….en toch, geen plezier. Dat geen plezier hebben, putte mij uit, totdat ik er helemaal genoeg van had en besloten heb, op zoek te gaan naar dat wat mij drijft.

 

Beleef jij plezier in je werk of met dat wat je doet elke dag? Of mis je iets? Je levert elke dag een enorme prestatie, en je zet je in voor alles en iedereen die iets van je vraagt. Eenmaal thuis, moe, uitgeblust, geen zin meer om te sporten of een hobby, want de energie is op. Grote kans dat je te veel van jezelf gegeven hebt of niet stilstaat bij datgene wat je leuk vind om te doen, al bezig met wat straks, morgen op de planning staat of misschien wel met iets dat gisteren gebeurde. Je gaat naar bed met het voornemen: morgen doe ik het anders…

Wat of wie houd je tegen om te veranderen?

Ik herken dat voornemen, willen veranderen, en als het moment er is, toch net weer doen zoals ik gewend ben. Ik heb mezelf zo geprogrammeerd als het ware, dat het een patroon is geworden en dus een automatisme. Dat automatisme is wat mij makkelijk weerhoudt van iets wat ik wil veranderen. Wat of wie is voor jou een soort van excuus om vooral te blijven doen wat je altijd deed?

“Als je doet, wat je altijd deed, zal je krijgen, wat je altijd kreeg”

Voor mij is dat mezelf, vaak wordt de oorzaak extern gezocht en leggen we de oorzaak buiten onszelf neer. Heb ik ook lange tijd gedaan, geen idee dat ik die controle zelf kon nemen. Misschien ervaar je die keuze niet: geen ruimte voelen dat je zelf aan het stuur zit en hierdoor de controle uit handen gegeven hebt? Dit is een enorm struikelblok voor stress de baas te worden.

Bewust-worden: in 5x die verandering tot een gewoonte maken

Stel jezelf een doel: waarom wil je dat iets veranderd? Heb je bijv. behoefte aan meer vrije tijd, en kun je je niet losmaken van minder inkomen, als je minder gaat werken? Of maak je je zorgen, wat anderen wel van je denken?

Wat is datgene wat voor jou zo belangrijk is, en zich niet verwezenlijkt? Het zijn meestal dromen, iets waar we helemaal blij van worden…dus nog een keer de vraag: Wat is jouw droom? En wat houd je tegen?

Om op het voorbeeld van minder inkomen, minder werken en dus meer vrije tijd! door te gaan: kijk ’s naar je uitgaven patroon en maak overzichtelijk wat hoeveel geld kost, en waar je op kunt besparen. Ik leverde zelf binnen een jaar flink financieel in op mijn inkomen, geen idee hoe ik dat moest doen! Daaraan gekoppeld dat ik het ‘roer om wilde gooien’, mijn droom van vrijheid achterna. Stap voor stap is me dat gelukt en het voelt als een bevrijding zelfs, nu ik meer vrijheid heb. Of noem het flexibele tijd, waardoor ik minder stress ervaar. Daardoor is geld minder belangrijk geworden. 
Stel jezelf dus een doel, gekoppeld aan je droom. Gun jezelf ook tijd om dat te verwezenlijken, en waardeer je zelf om de stappen die je al maakt. Vaak zijn we al met het eindresultaat bezig, waardoor we de successen in tussentijd vergeten te vieren. Dus vooral jezelf omarmen bij elke stap die je neemt.

Moed om te doen, buiten je comfortzone

En toch die verandering….het voelt zo raar, en mijn hoofd neemt het elke keer over als ik iets wil veranderen….piekeren, alsmaar denken, het jaagt je op, of je raakt geprikkeld. Want je wil graag dat ene bereiken, waar je zo naar verlangt…en toch lijkt het onbereikbaar.

Herkenbaar? Of is dat juist anders voor jou? In het algemeen, leven we op dit moment vooral vanuit ons hoofd, de ratio is heel sterk aanwezig en probeert alles te begrijpen vanuit het denken. Geen contact meer met het gevoel, daarom is het steeds moeilijker om te kunnen genieten of blij te zijn of simpelweg tevreden. Het denken zorgt er ook voor, dat je voortdurend op zoek blijft naar het oplossen van hiaten. Simpel voorbeeld: is iets groen, en je wil dat het rood wordt, dan blijft je daarmee bezig, totdat het rood is. Een hele functionele eigenschap van het denken, het helpt je positief bij het doen van dingen. Echter het wordt deconstructief op het moment, dat je geen rust kunt vinden.

Het is de kunst om de balans te vinden tussen de dingen die echt moeten veranderen voor je en de dingen die je wil veranderen omdat je denkt dat het zo hoort (verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie). Ik gun je dat je je richt op de dingen die vanuit jezelf anders moeten, daar zit het geluk voor jezelf. Ter inspiratie het volgende:

Gemiddeld vraagt een actie om je doel te bereiken 5x om daar weer een nieuwe gewoonte van te maken.

Gelukt! Ervaar de energie die vrijkomt

En dan wauw…yes!! I did it :-) en wat was het spannend!! Pffff…als ik buiten mijn comfortzone stap, kan ik mijn gevoel niet meer onderdrukken met mijn ratio en gebeurt er zo veel met me, wat een energie komt er dan vrij. En dat maakt het voor mij behoorlijk een uitdaging…kan soms aardig van slag zijn zelfs erna. Ik gebruik mijn adem dan als anker, altijd aanwezig.

Toch, uiteindelijk voelt het als een overwinning en een stukje groei dat ik als mens mag toevoegen aan mezelf. En ook: dromen worden werkelijkheid :-)

 

Wat was voor jou een uitdaging en is gelukt te verwezenlijken? Of ga je er op een andere manier mee om? Laat je reactie achter, zodat we mekaar mogen inspireren!
Of juist moeite met iets wat in het artikel beschreven staat, of ervaar je stress- en spanningsklachten, waarvan je graag af wil?

Ik coach mensen die veranderingen willen realiseren of daar juist moeite mee hebben, zodat ze weer leren ontspannen en energiek zijn, waardoor dagelijkse activiteiten uitgevoerd kunnen worden zoals ze dat willen. Kun je hulp gebruiken hierbij? Neem dan ’s vrijblijvend contact met me op

- Claudia Thiessen

meer blog

Share the love!

Huidige maanstand

Huidige Maanstand
Gratis Proefles