Yoga als levensstijl

Leven volgens de yogawaarden

Yoga betekent vereniging. Het is een geïntegreerde oefening van lichaam, geest en ziel. In de vroegere Yoga Sutras definieert Patanjali de vijf Yamas. Dit zijn ‘morele waarden’ die een holistisch perspectief op het leven vormen. We hebben de Yamas: Ahimsa, Satya, Brahmacharya, Asteya en Aparigraha, geïnterpreteerd in deze moderne tijd. Ze vormen de basis van Yogaplace en we hopen dat ze je zullen helpen je practice en in je leven.

                     

       Sri Krishna Pattabhi Jois                                 Tirumalai Krishnamacharya

                26 juli 1915 - † 18 mei 2009                      18 november 1888 - † 28 februari 1989

 

 

Yoga is bewust leven

Al kan Yoga best inspannend zijn (afhankelijk van de vorm), Yoga is zeker geen competitie. Yoga is een manier van leven, die je helpt in evenwicht te blijven, de balans te vinden tussen inspanning en ontspanning, tussen lichaam en geest. Bij Yogaplace vind je de yogales die je helpt te bewegen met je bewustzijn. In essentie is Yoga vooral een middel dat ervoor zorgt dat je bewustzijn over jezelf en de wereld rondom je groeit. Via aandacht, adem, lichaamsbewustwording en nog veel meer elementen, ga je vanuit jezelf leven, vanuit je ware natuur en de waarheid. Zo ontdek je wat voor jou echt belangrijk is om geluk en gezondheid te ervaren.

Acht elementen van Yoga

Rishi Patanjali is de grondlegger van de eeuwenoude Yoga waarop Sri K. Pattabhi Jois (Guruji) honderd jaar geleden zijn  yoga practice baseerde. Patanjali beschreef in zijn Yoga Sutra's de 'Eight Limbs of Yoga', de acht 'ledematen', of aspecten van Yoga. Elke tak is een onderdeel om via Yoga tot dieper en breder bewustzijn te komen:

 1. Yama - universele moraliteit
 2. Niyama - persoonlijke observaties
 3. Asana's - lichaamshoudingen
 4. Pranayama - ademhalingsoefeningen en controle over levensenergie (prana)
 5. Pratyahara - controle over de zintuigen
 6. Dharana - concentratie en het cultiveren van het innerlijke bewustzijn
 7. Dhyana - toewijding, meditatie op het alomvattende
 8. Samadhi - eenheid met het universum

De Ashtanga Vinyasa yogastijl waarvan je bij Yogaplace de primary en intermediate series kunt leren, is erop gericht om deze acht elementen in jezelf te ontwikkelen. We starten met het derde element (Asana). we gebruiken het fysieke lichaam als ingang met als basis een gezond en sterk lichaam dat klaar is voor spirituele groei. De overige elementen zul je geleidelijk ontwikkelen, naarmate je je meer focust op Yoga als levensstijl. Deze yogalevensstijl is de basis van Yogaplace. Hierbij gaan we uit van de vijf Yama's (of morele waarden) van Patanjali, zoals hij ze in zijn Yoga Sutra's definiëerde.

Wil je meer weten over de yogaprincipes van Yogaplace? Meld je aan voor een gratis introductie les, of kom eens bij ons binnen voor een kennismaking, kopje thee of advies op een van onze locaties.

 

De Yamas 

 • Geweldloosheid (Ahimsa)

Geweldloosheid betekent compassie, passie voor iedereen. Voor ons is het een gevoel van overweging dat doordringt in alles wat we doen. Wij beschouwen het leven als waardevol en behandelen alles met zorgzaamheid. We hebben aandacht voor de behoeften van onze studenten en zijn gemotiveerd om je op de best mogelijke manier hierin te voorzien. Liefde en goedheid inspireert ons, simpelweg omdat wij vinden dat dit het belangrijkste is in het leven.

 • Oprechtheid (Satya)

Oprechtheid gaat over authentiek leven. Wij geloven dat yoga begint met eerlijkheid en integriteit. Voor ons is dit niet alleen essentieel om bescheiden en open te zijn, maar ook omdat het vertrouwen creëert. Van hieruit ontstaan waardevolle relaties. Waarachtigheid is wat onze gedachten, woorden en acties met onze klanten harmonieus steunt door de dag heen.

 • Ontspannen creativiteit (Brahmacharya)

Ontspannen creativiteit houdt in spontaniteit en doen waar we van houden. Voor ons is dat het promoten van gezondheid en welzijn door het aanbieden van verschillende yogavormen, gebaseerd op de intelligente Ashtanga Vinyasa Yoga. We zijn toegewijd aan het creëren van een meer balanceerde, gezonde en duurzame levensstijl voor mensen van alle leeftijden en achtergronden.

 • Eenvoud (Asteya)

Eenvoud betekent niet meer nemen dan we nodig hebben en focussen op datgene wat écht belangrijk is. Van de uitmuntendheid in lesgeven tot de kwaliteit van onze voeding, nemen we elk detail in achting. Uiteindelijk willen we dat onze studenten zich geïnspireerd voelen om hier tijd door te brengen, door een ruimte te creëren die zowel eenvoud als elegantie samenvoegt.

 • Vrijgevigheid (Aparigraha)

Vrijgevigheid betekent het jezelf in dienst stellen van anderen en hiermee te geven omwille van het plezier dat geven brengt. Wij geloven dat wij allen van nature vrijgevig zijn en ook al moeten we zo naar binnen keren, we moeten ook naar buiten reiken. Om deze reden hebben wij Yogaplace opgericht voor mensen om samen te komen, elkaars leven te verrijken en nieuwe mogelijkheden te ontdekken in het creëren van ruimte om te geven.

Wil je meer weten over deze yogawaarden en hoe je ze kunt toepassen in je eigen leven? Kom dan eens binnen, dan praten we erover bij een kop thee.

Share the love!

Welke yogastijl past bij mij?

Beantwoord de drie bovenstaande vragen en ontdek welke yogastijl bij jou past!

Huidige maanstand

Huidige Maanstand
Gratis Proefles