Trauma Sensitive Yoga

 

In deze les leer je hoe je spanning kan loslaten en ontladen. Herstel van energie staat centraal waarbij je tools aangereikt krijgt hoe je met spanning en stress kunt omgaan. In deze les komt ook aan bod hoe je sensaties in het lichaam kan herkennen en herstellen en hoe je hierop kunt reageren. In een subtiele flow van zachte, ontspannende en toegankelijke houdingen word je op een vriendelijke manier uitgenodigd om naar binnen te keren en veilig fysieke sensaties en emoties te ontmoeten binnen jouw grenzen. Het is bewezen dat deze vorm van yoga bijdraagt tot herstel van trauma en zelfregulering van het gehele systeem. 

In een veilige relatie vergroten van het lichaamsbewustzijn, met als doel het lichaam in toenemende mate als veilig, voorspelbaar en als middel tot zelf-regulatie te ervaren. De belangrijkste instrumenten zijn interoceptie en het zelf actief maken van keuzes. Met interoceptie wordt bedoeld het opmerken van sensaties in het lichaam bijvoorbeeld of je de sensaties zou willen versterken of juist verkleinen. Er wordt niets opgelegd vanuit de docent, maar er worden opties aangereikt, waaruit jezelf een keuze maakt.

Deze manier van werken leidt tot empowerment en het ontwikkelen van het besef dat je zelf invloed kan uitoefenen op wat je doet en hoe je je daarbij voelt. De vorm van bewegen is ondergeschikt aan interoceptie en keuzes maken. Geen ingewikkelde yogahoudingen maar oefeningen die relatief klein, simpel en kortdurend zijn en die uitnodigen tot ervaren in het hier en nu. Geen fysieke aanraking ter correctie of ondersteuning door de docent. De docent creëert een veilige omgeving en een veilige relatie. De docent is faciliterend aan het innerlijk proces van de deelnemer en hiermee veel minder expliciet aanwezig of sturend dan in een reguliere yogales.

De achtergrond van deze specifieke methode komt van Bessel van der Kolk oprichter Trauma Center MA, US en David Emmerson oprichter Trauma sensitve yoga programma MA, US. Yogaplace biedt opleidingen aan voor yogadocenten en therapeuten die geinteresseerd zijn hiermee te werken. 

Is je interesse gewekt kun je een introductie les boeken via: https://www.yogaplace.nl/aanmelden-introductieles 

Voor leden is er de mogelijkheid deze les eenmalig vrijblijvend te ervaren.

ik wil een proefles    ik meld mij aan voor deze les

Share the love!

Gratis Proefles