Trauma healing

Wil je leren hoe trauma's te identificeren, hoe je yoga als tool kunt inzetten en hoe je mensen kunt leren hiermee om te gaan? 

 Eerst volgende training:

Trainingsdagen 

 • Donderdag 4, 11, 18, 25 november en 16 december
 • Vrijdag 5, 12, 19, 26 november en 17 december

Lestijden:

 • Donderdag van 09.00 tot 17.00 uur
 • Vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur

Prijs:

 • Volledige training € 1400,- (betaling in één keer of aanbetaling van € 300,- bij boeking en restantbetaling binnen 4 weken na boeking)
 • Early bird ticket voor volledige training € 1250,- geldig voor boekingen t/m 4 september 2021!

Taal: deze opleiding wordt gegeven in het Nederlands, Engelstalige ondersteuning bij buitenlandse studenten mogelijk / bilingual, English students are welcome!

 

Deze module geeft je een diep inzicht in hoe trauma healing mogelijk is door yoga. Je leert meer over het concept van trauma en de fysiologische en psychologische effecten. De onderliggende psychosomatische mechanismen en korte en lange termijn reacties in lichaam en geest worden onderzocht op een praktische manier om je een dieper inzicht te geven in de herkenning van trauma in het algemeen en hoe hier specifiek  mee om te gaan als docent of therapeut. Je leert de beginselen van hoe je trauma stapje voor stapje kunt ontladen, door middel van het aanleren en toepassen van diverse trauma healing technieken. Verschillende technieken (Somatic experience, Lichaamsgerichte trauma therapie, Somatische psychologie en Trauma sensitive yoga) voor een ‘trauma sensitive’ yoga les worden aangehaald en toegepast in de praktijk, zoals asana, meditatie en ademhalingstechnieken evenals een holistische benadering van healing. 

In een veilige relatie vergroten van het lichaamsbewustzijn, met als doel het lichaam in toenemende mate als veilig, voorspelbaar en als middel totzelf-regulatie te ervaren. De belangrijkste instrumenten zijn interoceptie en het zelf actief maken van keuzes. Met interoceptie wordt bedoeld het opmerken van sensaties in het lichaam bijvoorbeeld of je de sensaties zou willen versterken of juist verkleinen. Er wordt niets opgelegd vanuit de docent, maar er worden opties aangereikt, waaruit jezelf een keuze maakt.

Deze manier van werken leidt tot empowerment en het ontwikkelen van het besef dat je zelf invloed kan uitoefenen op wat je doet en hoe je je daarbij voelt. De vorm van bewegen is ondergeschikt aan interoceptie en keuzes maken. Geen ingewikkelde yogahoudingen maar oefeningen die relatief klein, simpel en kortdurend zijn en die uitnodigen tot ervaren in het hier en nu. Geen fysieke aanraking ter correctie of ondersteuning door de docent. De docent creëert een veilige omgeving en een veilige relatie. De docent is faciliterend aan het innerlijk proces van de deelnemer en hiermee veel minder expliciet aanwezig of sturend dan in een reguliere yogales.

'Wanneer trauma's, intens of mild, niet worden opgelost, blijven er pijnlijke en niet verwerkte gevoelens in het onderbewuste achter. Deze gevoelens zullen nooit volledig rust vinden en voelen de drang om verwerkt te worden en zich te bevrijden. Wanneer er ruimte is om vrij te stromen en te openen kan het helingsproces geactiveerd worden.' aldus Anouk. 

 

Volledige training (YP100)

Deze volledige training van 100 uur is in totaal 75 uur (YP75). Na een aantal weken is er een afsluitende dag waar de tussentijdse praktijkopdrachten (YP25) aan bod komen. Tijdens de periode tussen de eerste vier weken en de laatste dag is er tijd om het geleerde toe te passen in je werkveld of stage setting. Deze stage opdracht is bedoeld als een 1 op 1 sessie waarbij je het geleerde in de praktijk gaat toepassen en hiervan een vesralg maakt. Deze stage hoeft dus niet voldaan te worden in een yogastudio.

In de volledige training komt aan bod:

 •  Verdieping van het concept van trauma, onderliggende mechanismen en de effecten op fysiologisch en psychologisch niveau
 • Hoe ‘trauma sensitive’ te zijn: bewustzijn en herkenning van trauma in de praktijk
 • Leren hoe yoga in te zetten als tool in het werken met trauma’s
 • Rol van de docent/therapeut in het omgaan met trauma
 • Hoe een veilige leeromgeving te creëren voor studenten/cliënten


Deze module is geschikt voor yoga docenten, therapeuten en eenieder die geinteresseerd is in trauma therapie.

Deelnemers hoeven geen ervaring met lesgeven of adjustment ervaring te hebben om deel te nemen aan deze training. De training wordt gegeven in het Nederlands en kan in het Engels individueel ondersteunt worden. De deelname certificering is een onderdeel van het Yogaplace ‘YP’ certificering, deze staat voor kwaliteit en professionaliteit in Nederland. De achtergrond vvan de opleiding komt van Bessel van der Kolk oprichter Trauma Center MA, US en David Emmerson oprichter Trauma sensitve yoga programma MA, US. 

Aanbevolen boeken

 • Peter Levine - De tijger ontwaakt
 • Bessel van der Kolk – Traumasporen
 • David Emerson - Healing Trauma through yoga

Meer informatie over het verblijf of andere praktische vragen mail Wendy (opleidingscoordinator ) op info@yogaplace.nl 

 Praktisch

 • De training wordt gegeven in Yogaplace Sittard op donderdagen en vrijdagen. 
 • Je zorgt zelf voor je eigen lunch. Er is een uur lunchtijd waardoor er ruimte is om in het centrum van Sittard te lunchen of in een winkel lunch te kopen.
 • Denk aan schrijfmateriaal en een tablet/laptop met WiFi voor toegang tot een digitale omgeving waarin de presentatie en overige achtergrondinformatie geplaatst wordt.
 • Indien je een lesdag mist, kan deze worden ingehaald d.m.v. een extra huiswerkopdracht over de gemiste inhoud. Dit zal in de vorm van een verslag zijn. 

Boek hier een vrijblijvend persoonlijk telefonisch gesprek met Manon Simonis om een juiste keuze te maken.

UWV scholingsinstituut
Als officieel scholingsinstituut zijn wij aangesloten bij het UWV. Hierdoor is het mogelijk om bij re-integratie een tegemoetkoming te ontvangen in de kosten van onze opleidingen. 

Boek training    Meer over Yogaplace Academy

Share the love!

Gratis Proefles